A święta tuż tuż ....

PRZEPISY

  1. Barsz z uszkami
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Puszyste krokiety
Składniki
25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony


Przygotowanie

1.Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyc do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

2.Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.

3.Gotowe przełozyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

4.Barszcz z uszkami gotowy :) Gwarantuję, że każdemu taki barszcz z uszkami zasmakuje.

POWRÓT

  1. Powrót do Głównej
Strona z przepisami świątecznymi. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Smacznego! Natalia