A święta tuż tuż ....

PRZEPISY

  1. Barsz z uszkami
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Puszyste krokiety
Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

250ml mleka
250ml gazowanej wody mineralnej
2 jajka
225g mąki pszennej
pół łyżeczki soli

Farsz:

600g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.

2.Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).

3.Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.

4.Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.

5.Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.

6.Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.

7.Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.

8.Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.

9.Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.



POWRÓT

  1. Powrót do Głównej
Strona z przepisami świątecznymi. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Smacznego! Natalia