POLSKA TRADYCJA
12 POTRAW A CO JEŚLI WIĘCEJ LUB MNIEJ?
12 potraw wigilijnych to tradycja na świątecznym stole, tak jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu. Przygotowania ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zakupy, lepienie uszek, pieczenie ciast, sprawianie ryby… to wszystko czeka zapracowane panie domu tuż przed świętami, a potraw do przyszykowania nie jest mało.
12 potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, dania powinny być postne. Księża nawołują do zachowania tej tradycji, chociaż według najnowszego prawa kościelnego post został zniesiony kilka lat temu. Według tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. Koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą.
W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz. W dodatku każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania, które nie występują lub są mniej popularne w innych stronach. I tak na Śląsku jada się Moczkę, w Warszawie kapustę z grochem a na Kresach kutię i zupę migdałową.
Mamy jeszcze jakieś tradycje?
Polska znana jest ze swojego przywiązania do obrzędów i tradycji, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do takich należą też m.in.:
Wolne miejsce dla niespodziewanego gościa
Zanim wszyscy usiądą przy wigilijnym stole, trzeba oczywiście zadbać o odpowiedni wystrój i nakrycia. Tych ostatnich powinno być o jedno więcej niż liczba gości. Po co dodatkowe miejsce przy świątecznym stole? Symbolizuje ono pamięć o tych, którzy nie mogą spędzić tegorocznych świąt razem z nami. Bywa i tak, że przygotowywane jest z myślą o zmarłym członku rodziny.
Sianko pod obrusem
Wedle jednego z licznych zwyczajów bożonarodzeniowych pod obrus należy położyć garstkę siana. Jest ono symbolem żłobka, w którym leżało Dzieciątko Jezus. Domownicy mogą też spróbować wyciągnąć źdźbło siana spod obrusa. Ten, który wyciągnie najdłuższe, będzie cieszył się największym szczęściem i powodzeniem w nadchodzącym roku.
Dzielenie się opłatkiem
Zwyczaj ten pochodzi z początków XIX wieku. Dawniej oprócz tradycyjnych opłatków, wytwarzanych z przaśnego ciasta, chleba i wody, były również kolorowe opłatki. Tymi ostatnimi dzielono się ze zwierzętami. Kultywowanie tego zwyczaju miało je chronić od zapadania na rozmaite choroby.
Strona z przepisami świątecznymi. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Smacznego! Natalia